Nyheter

Kommer til å rocke bakkene


- Nå må bransjen gripe muligheten. Bakke-rockerne er på full fart inn i alpinanleggene, og er ikke lenger bare et fenomen offpiste. Det sier Jan Vidar Jonsson hos Rossignol-importør House of Sensation.

TEKST OG FOTO: MORTEN DAHL
Jan Vidar Jonsson mener at bakke-rockerne gir alpinisten så mye fordeler at de små ulempene som finnes ikke må få ”overtaket” hos de som er noe skeptiske. Han mener norsk sportsbransje har vært altfor skeptiske til nyvinninger innen skisegmentet: Skøyteskien var noe vi ikke vil ha og det samme var carvingskien.

Enklere og bedre skiopplevelse

– Når rocker-formen nå videreføres fra offpiste over i alpine bakker, da må bransjen kjenne sin besøkelsestid, sier Jonsson. Jonsson mener at alpinkjøringen blir mye enklere for hvermannsen når rocker-skiene inntar alpinbakkene. Tilbakemeldingene fra mer 200 erfarne skientusiaster over hele landet har vært svært positive.
Det var K2 som for seks-sju år siden lanserte rocker-formen på offpiste-ski. I dag har alle skileverandørene rocker-ski beregnet på løssnø-kjøring, men ikke alle har kommet med rocker for bakkekjøring. En spørrerunde på On Snow-festivalen til utstillerne viste at rocker finnes i alt fra all-mountain-ski til offpiste-ski, men at det var kun et par leverandører som hadde rene rocker bakkeski.
– Vi har hatt rocker-skiene for bakker ute allerede i et år. Nå lanseres rocker-skiene til Rossignol i større skala innen slalåmsegmentet. Det kommer det en rekke modeller både for damer og menn på rocker bakkeski, sier Jonsson.

Revolusjon

Han mener den største fordelen med rocker-skien i bakkene vil være at den vil alpinkjøringen enklere og dermed også mye mer morsom. En rocker-ski vil ha den egenskapen at så snart man kanter skiene, vil skiene gjøre jobben med å svinge mye enklere enn ved vanlig carving-ski. Jonsson karakteriserer rocker som en videreføring av carving innen bakke-segmentet.
– Dette er en revolusjon for de som kjører i bakkene. Jonsson forklarer at rocker-skiene er løftet opp i front og bak, slik at skiens kontaktflate kan bli 20-30 cm kortere enn skiens originale lengde. Når skiene så kantes, vil den forhøyede tuppen og bakenden gripe fatt i snøen, og skyve skien i den retningen alpinisten vil at de skal gå. På en carvingski vil hele skiens lengde være i kontakt med snøen hele tiden, noe som gjør at alpinisten må jobbe mer med både knær, hofter og rydd.

Mindre Belastning

– I så henseende har rocker-skiene også en helseeffekt. Jeg er ganske sikker på at belastningen på spesielt knær og rygg vil være vesetnlig mindre med disse skiene, sier Jonsson, og legger til:
– Det vil øke skigleden og det blir enklere å bli god på ski. Nå ligger skilæreren i skiene, smiler Jonsson. Han tipper at 70 prosent av bakkeskiene om noen år vil være rocker, men allerede neste sesong mener han at 40-50 prosent av slalåmskiene i alpinbakkene vil være rocker-inspirerte. Bakke-rockere vil ikke bli å finne som storslalåmski og i andre fartsgrener. Til det egner de seg ikke.

Ingen grunn til skepsis

– Skepsisen til nyvinninger som dette ligger hos de som skal gjøre innkjøpene. Og det er normalt å være skeptisk til nye ting, men dette er det ingen grunn til å være skeptisk til. For at butikkleddet skal bli overbevist om at denne type slalåmski er framtiden, må det gis opplæring og informasjon til disse. Her har vi som leverandører en jobb å gjøre, sier Jonsson.
– Hva med prisene? Vil denne type ski være dyrere enn en vanlig carvingski?
– Nei. Våre bakke-rockerski starter på 4999,- kroner, svarer Rossignol-selgeren hos House of Sensation. Også de andre leverandørene som leverer bakke-rockere sier at prisen ikke vil ligge vesentlig høyere enn for carvingski.
Kommet for å bli
Völkl-ansvarlig hos Tendenzer, Erlend W. Dannat sier at rocker er det alle snakker om for tiden. Tidligere var rocker forbeholdt de breie løssnøskiene, men nå har den kommet i alle kategorier.
– Etter en meget vellykket testhelg på Geilo under Norspo On Snow i mars, er det liten tvil om at de som testet skiene var enige om at rocker har kommet for å bli i alle segment, sier han.

ROCKER I BAKKEN: – Bakke-rockerne kommer for fullt i sportsbransjen. Nå må bransjen gripe muligheten. Dette er kun positivt for bransjen og brukeren, sier Jan-Vidar Jonsson hos Rossignol-importør House of Sensation. Her med en av Rossignols bakke-rocker-ski.